fredag den 12. august 2016

Lækre og bløde boller

Lækre og bløde boller

Nu har jeg et par gange bagt de her boller og jeg har simpelthen aldrig smagt så bløde, lækre og luftige boller.

Min mindste dreng er ikke meget for at spise brød med skorpe og man kan jo hurtigt købe sig fattig i boller fra Schulstad, så jeg havde længe ledt efter den helt rette opskrift. Jeg fik på et tidspunkt tilsendt en grundopskrift fra en skøn kvinde fra min store drengs terminsgruppe og så har jeg selv tilsat lidt ingredienser og pillet lidt ved hæve tiden. En klog klog kvinde fra selv samme terminsgruppe gjorde mig nemlig opmærksom på, at tricket til at opnå ekstremt bløde boller er hævning, hævning og atter hævning :)

Her kommer opskriften og fremgangsmåden, god fornøjelse!

14-16 stk.

Ingredienser:
50 gram gær
5 dl. vand
50 gram lys økologisk rørsukker
120 gram olie
2 tsk. salt
30 gram hørfrø
170 gram grahamsmel
600 gram hvedemel

Fremgangsmåde:
Gær og vand røres sammen til gæren er opløst.

Tilsæt derefter de øvrige ingredienser - dog kun halvdelen af hvedemelet. Det er vigtigt, at dejen ikke bliver for tør. Hellere lidt for klistret og der så tilsættes mere mel efter hævning. Dejen æltes godt. Jeg bruger altid min Kenwood røremaskine når jeg bager, og lader gerne dejen ælte i 5 min. ved relativ høj styrke.

Dejen hældes ud af skålen og stilles til hævning på et meldrysset bord i min. 1 time. I dag lod jeg dejen hæve i 3 timer - og det gør kun bollerne bedre :)


Efter hævningen formes bollerne. Jeg er typen, der vejer min boller og foretrækker lidt store boller, så jeg lader dem gerne veje omkring 100-110 gram. I dag vejede de 120 gram og de blev kæmpe store, så mindre kan gøre det :D Tildæk bollerne og lad dem efterhæve i min. 1 time.


Bollerne bages i 10-12 min. ved 200 grader (ikke varmluft). Hold endelig øje, da de ikke må få for meget. De skal bare lige være let gyldne. Jeg pensler aldrig boller, men det kan man sagtens, hvis det foretrækkes.

Jeg har lige nydt en skøn nybagt bolle med ost og pålægschokolade, uhmmmmm, bon appetit!




Ingen kommentarer:

Send en kommentar